Justine Schofield australska je kuharica, autorica i TV voditeljica.

Sastojci

  • Tijesto
  • 200g brašna
  • 100g hladnog narezanog maslaca
  • 20g sitnog šećera
  • Ledene vode za spajanje
  • Prstohvat soli
  • Krema
  • 500ml mlijeka
  • 3 žutanjka
  • 80g šećera
  • 30g škrobnog brašna
  • 1 štapić vanilije
  • 200ml vrhnja (tučenog)
  • 2 mjerice (500g) svježih jagoda, zelene dijelove ukloniti, oprati ih i preploviti ako je potrebno.
  • 30g džema od jagode ili želea

Priprema

  • 1. Sve suhe sastoje stavite u mikser i miksajte. Sada dodajte maslac i pulsirajte dok se ne stvore mrvice.
  • Dodajte malo vode dok se ne formira kugla tijesta.
  • 2. Mijesite neko vrijeme i stavite u hladnjak na sat vremena.
  • 3. Izvaljajte tijesto do debljine od 3mm kako bi stalo u namašćen kalup veličine 26cm. Vilicom nekoliko puta probodite tijesto. Na njega stavite papir za pečenje i napunite rižom ili grahom za suho pečenje. Pecite 15 minuta na 180°C. Uklonite grah i papir i pecite dodatnih 5 minuta. Ostavite da se ohladi.
  • 4. Otvorite štapić vanilije i ostružite sjemenke, dodajte mlijeko i polako zagrijavajte da se vanilija u potpunosti prožme. Zajedno tucite žutanjke i šećer dok boja ne posvijetli, zatim dodajte škrobno brašno i miješajte dok ne postane glatko. Uklonite štapić vanilije iz mlijeka i kipuće mlijeko lijevajte u smjesu s jajima uz žustro miješanje. Stavite smjesu opet u lončić i pustite da zavrije uz neprestano miješanje drvenom žlicom, sve dok ne zgusne. Kremu stavite u zdjelu i prekrijte plastičnom folijom (mora dodirivati kremu kako bismo spriječili formiranje korice).
  • 5.Ostavite da se ohladi. U ohlađenu kremu nježno umiješajte tučeno vrhnje.
  • 6. Tart punite s kremom i jagode posložite po vrhu kreme. U manjem lončiću (ili u mikrovalnoj pećnici) ugrijte džem s žlicom vode, kuhajte par minuta. Jagode premažite tim sirupom za predivan sjaj.

Povezani recepti

Vidi sve