Tart od jagoda
Recept iz: Justine Schofield
Justine Schofield australska je kuharica, autorica i TV voditeljica.
Sastojci
- Tijesto
- 200g brašna
- 100g hladnog narezanog maslaca
- 20g sitnog šećera
- Ledene vode za spajanje
- Prstohvat soli
- Krema
- 500ml mlijeka
- 3 žutanjka
- 80g šećera
- 30g škrobnog brašna
- 1 štapić vanilije
- 200ml vrhnja (tučenog)
- 2 mjerice (500g) svježih jagoda, zelene dijelove ukloniti, oprati ih i preploviti ako je potrebno.
- 30g džema od jagode ili želea
Priprema
- 1. Sve suhe sastoje stavite u mikser i miksajte. Sada dodajte maslac i pulsirajte dok se ne stvore mrvice.
- Dodajte malo vode dok se ne formira kugla tijesta.
- 2. Mijesite neko vrijeme i stavite u hladnjak na sat vremena.
- 3. Izvaljajte tijesto do debljine od 3mm kako bi stalo u namašćen kalup veličine 26cm. Vilicom nekoliko puta probodite tijesto. Na njega stavite papir za pečenje i napunite rižom ili grahom za suho pečenje. Pecite 15 minuta na 180°C. Uklonite grah i papir i pecite dodatnih 5 minuta. Ostavite da se ohladi.
- 4. Otvorite štapić vanilije i ostružite sjemenke, dodajte mlijeko i polako zagrijavajte da se vanilija u potpunosti prožme. Zajedno tucite žutanjke i šećer dok boja ne posvijetli, zatim dodajte škrobno brašno i miješajte dok ne postane glatko. Uklonite štapić vanilije iz mlijeka i kipuće mlijeko lijevajte u smjesu s jajima uz žustro miješanje. Stavite smjesu opet u lončić i pustite da zavrije uz neprestano miješanje drvenom žlicom, sve dok ne zgusne. Kremu stavite u zdjelu i prekrijte plastičnom folijom (mora dodirivati kremu kako bismo spriječili formiranje korice).
- 5.Ostavite da se ohladi. U ohlađenu kremu nježno umiješajte tučeno vrhnje.
- 6. Tart punite s kremom i jagode posložite po vrhu kreme. U manjem lončiću (ili u mikrovalnoj pećnici) ugrijte džem s žlicom vode, kuhajte par minuta. Jagode premažite tim sirupom za predivan sjaj.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Lora i Stoyan
Voćni tart sa želatinom
Recepti Lora i Stoyan
Čokoladna torta s keksima
Recepti Lora i Stoyan
Semifredo sa smokvama, kadaifom i orasima
Recepti Lora i Stoyan
Griz
Recepti Lora i Stoyan
Palačinke sa zelenim umakom i sirom
Recepti Lora i Stoyan
Saralija
Recepti Lora i Stoyan
Kuglice od uskršnjeg kruha s domaćim namazom od čokolade
Recepti Curtis Stone
Panna cotta s jagodama poširanima u pjenušcu
Recepti Luca Ciano
Sorbet od bosiljka s mrvicama i džemom
Recepti Lora i Stoyan
Browniji s višnjama i glazurom od snijega